Bij het opruimen en uitzoeken van oude papieren vond ik een witte envelop met een brief erin. Het verhaal van deze brief ontroerde mij weer even.

De boodschap uit de brief geldt nog steeds en is van toepassing op de situatie van vele kinderen. Sterker nog, het is helaas in deze tijd nog belangrijker geworden. Deze brief heb ik indertijd geschreven en overhandigd in een gesprek met de directeur van de basisschool. Dit gesprek was naar aanleiding van een dyslexie test die onze dochter had gedaan. De directeur wilde heel graag de uitslag weten van die test. Maar waarom?

Geen woorden

Bij het lezen van deze brief was de directeur muisstil. Hij was geraakt door de woorden en het gevoel daarachter. Hij heeft een tijdje niets meer gezegd en staarde alleen maar naar de brief in zijn hand. Zijn eerste woorden waren: ‘Mag ik dit delen met de collega’s’?

Zijn conclusie was dat het eigenlijk wel vreemd was dat we zo naar kinderen kijken. Helaas is deze trend alleen maar doorgezet en worden nu duizenden kinderen per jaar verblijd met een soortgelijke testuitslag. Een stempel voor het leven zonder dat er nog gekeken wordt wie het kind werkelijk is en wat hij allemaal kan.

Brief van een moeder

 

Wens                                                                                       mei 2009

Dit is een stuk papier
Dit stuk papier vertelt of mijn kind de Hoofdprijs heeft Gewonnen
Dit stuk papier zegt hoe de rest van haar leven er uit zal zien
Dit stuk papier is eigenlijk de sleutel van haar Toekomst

Dit is en blijft een stuk papier
Een velletje met wat inkt erop
Achter dit stuk papier
Zit een mensenkind

Met héél véél talenten
En heel bijzondere kwaliteiten

Dit papier is … Hard

Kijk ook eens met je … Hart

 

Anders

Ik hoop dat dit een wake-up call is en dat je anders naar een kind durft te kijken. Kijk naar een kind met zachte ogen van liefde, aandacht en begrip. Ieder kind verdient dat, allemaal, stuk voor stuk. Zij zijn de toekomst, wij kunnen Nu veranderen.

Jouw  bijdrage

Schrijf in het veld hieronder wat vanaf Nu jouw bijdrage is om een kind te zien in wie hij werkelijk is.

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, gun ieder kind een gelukkig bestaan.

Heb je het e-book ‘Liefdevol Contact met je Kind’ al? Download hier het gratis e-book!